Можем ли да си представим бъдещето?

Често обичаме да си казваме, че днес живеем в световете, описвани от писателите на научно-фантастични романи. Говорим свободно с целия свят. Провеждаме видео разговори и дори имаме компютри в джобовете си.

Но можем ли да си представим какво ще бъде бъдещето ни? Ще има ли наистина летящи коли, роботи, които ще изпълняват домашните ни задължения, да има самоуправляващи се автомобили и дори туристически полети в Космоса.

И пак това, което предлагам като предположения са неща, които се разработват в момента и няма да е особена изненада, когато докарат технологиите до пълното им развитие за масовия пазар. Но можем ли да си представим наистина как би изглеждал светът ни след 100 години?

Дали ще има лечение за болестите, които ни убиват днес? Дали ще продължаваме да живеем в подобен тип жилища, или ще сме измислили нещо ново и нестандартно, което предлага простор, но изисква малко поддръжка и консумативи? Или ще сме се върнали към природосъобразието и повече ще се грижим за заобикалящата ни природа.

Никой няма как да знае какво ще е бъдещето ни. Но е изключително забавно да направим 5, 10,20-годишни прогнози и да видим след време дали това наистина ще бъде реалност или ще се е появило нещо различно и неочаквано.

Google+ Comments