Как да изберем мотофреза, която да ни е от помощ в градината?

Каква мотофреза да изберете е въпрос, с който ще се сблъскате, когато ви се наложи да обработвате земеделска земя. Мотофрезите са една от задължителните части от инвентара на всеки, притежаващ градина, и имащ желанието да я използва за засаждане. Мотофрезите Prisma, не са подходящи само за хора, които обработват големи площи земя, ами и за собственици на малки дворни места. Сегмента се е развил толкова, че вече може да изберете по-компактна фреза, подходяща за леко натоварване, която ще ви спести огромни усилия и време.

Добре е да се има предвид, че приложенията на мотофрезите са се увеличили. Този уред е идеален за обработване на земята за всякакви посеви, както и довършителни работи по обработка на почвата и механизирано окопаване около други насаждения. Фрезоването подобрява свойствата на почвата за поемане и задържане на вода и кислород. Спомага и за вкопаване на оборски тор, подхранващ посевите.

С оглед всички тези ползи, остава да се запознаете с най-важните изисквания за избор на мотофреза, така че да направите най-правилния избор. Ето кои са най-важните фактори при избор на такава:

Цената

Има и евтини мотофрези от няколкостотин лева, както и висок клас за по няколко хиляди лева. Важно е да определите целите, за които искате да използвате мотофрезата, както и дали цената се равнява на качеството. Невинаги е добре да се хвърляте към най-евтините модели, както и невинаги ще има смисъл от много скъпа мотофреза, ако например ще я използвате за ограничено място и не на пълни обороти.

Производителя

Има много производители, от които да избирате, с огромно разнообразие на модели. Затова и ще откриете голямо разнообразие на мнения кой производител е най-добрият. На марковите модели може да се разчита повече по отношение на експлоатационни качества, но пък и цената се вдига.

С двигател с вътрешно горене или електрическа мотофреза?

Мотофрезите се разделят на два по-големи класа, според начин на задвижване – с двигател с вътрешно горене и с електрически двигател.

  • Електрически – по-подходящи са за леки дейности, обикновено за по-малко дворно място. Тъй като се нуждаят от електрифициране, обикновено се ползват за работа около вилата или къщата ви. Добри са за обработване на малки зеленчукови градини и цветни площи. По-леки са и вдигат по-малко шум. Удобни са за използване в парници, тъй като не отделят обработени вредни газове.
  • С двигател с вътрешно горене – този вид машини са много по-мощни, но и доста по-тежки за опериране. Позволяват към тях да бъде закачен допълнителен инвентар, като косачки, пръскачки, браздир, уреди за изваждане на картофи и др. Това прави тези мотофрези по-подходящи за големи площи. Трябва да имате предвид, че изискват и повече обслужване.
селскостопанска машина по време на работа

Допълнителен инвентар

Доста мотофрези вървят с допълнителен инвентар, с който може да се сдобиете по време на покупката или след това. Но е добре да се запитате дали ще използвате ремарке при работата си, което пък допълнително се нуждае от по-мощна мотофреза? Дали ще имате нужда от нещо, което няма да използвате често? Запитайте се за нуждите си и тези на вашата градина преди да инвестирате в допълнителен инвентар за мотофрезата.

Големина на градината

Големината на градината е важен фактор за определяне на това каква мотофреза да закупите. Важен е и видът на почвата. По-каменисти и глинести почви се нуждаят от по-мощна машина, а не от електрическа.

Гаранция

На последно място, но не и по значение, обърнете внимание на гаранционното и извънгаранционно обслужване, което ви предлагат с мотофрезата. Така ще сте сигурни, че дори нещо да се повреди, ще можете да разчитате на ремонт или замяна за да продължите работа с мотофрезата необезпокоявани.

Претегляйте всеки от тези фактори за купуване на мотофреза. Така ще направите най-добрия избор за вас и вашите нужди.

Google+ Comments