Колко дълго издържат климатиците?

Независимо дали мислите за поддръжка на сегашния си климатик или панирате да си купите нов, вероятно много пъти сте се питали: „Колко време всъщност може да издържи една климатична система?”. Като цяло, тези уреди са създадени да работят ефективно дълги години, но те все пак не са вечни. В един момент, климатикът може да започне да създава проблеми, да се поврежда по-често или да харчи повече ток, отколкото трябва. И дали това ще се случи след 7, 10 или 15 години, до голяма степен зависи от това, как се грижите за вашия модул.

Разбира се, марката и качеството на климатичната система също имат значение. От Klimatici.bg разясняват, че по-реномираните компании обикновено използват по-здрави и качествени компоненти за производството на своите продукти, което допринася и за тяхната по-добра издръжливост. Климатиците Toshiba, например, са известни със своите добре конструирани модули и използването на висококачествени компоненти. С правилна поддръжка, те могат да ви служат ефективно повече от едно десетилетие.

Каква е средната продължителност на живот на климатичните системи?

Продължителността на живот на климатиците може да варира, в зависимост от няколко фактора, но като цяло, повечето устройства ще издържат средно около 10-15 години. Висококачествените модели дори могат да работят добре и 20 години, стига разбира се, да се поддържат правилно.

Има обаче други фактори, които ще окажат влияние на това, колко дълго вашият климатик ще ви служи ефективно. Това включва фактори на околната среда, като климат и нива на влажност, качеството на въздуха, вида на системата и т. н. Инверторните и хиперинверторните климатици, например, обикновено са по-издръжливи от обикновените.

Фактори, които влияят на продължителността на живот на климатичния модул

Повечето климатици са създадени, така че да издържат поне 10 години. Някои обаче могат да започнат да създават проблеми по-рано, докато други могат да работят ефективно 12, 15 или дори повече години. Каква е причината? Тук ще разгледаме факторите, които могат да съкратят или удължат живота на вашия модул.

климатик в стая с подходящ размер

Поддръжка и профилактика

Ако наистина искате вашият климатик да ви служи дълги години, то никога не трябва да пренебрегвате редовните грижи. Някои задачи по поддръжката са относително прости и може да ги извършите сами. Те включват редовно почистване или смяна на въздушния филтър, както и почистване на кондензаторните намотки.

За други задачи по поддръжката обаче ще ви нужна професионална помощ, като например, проверка на нивото на хладилния агент, проверка на електрическите компоненти, почистване на външното тяло и др.

В идеалния случай, вие трябва да почиствате филтрите на всеки 1-3 месеца, в зависимост от употребата. Профилактиката от професионалист е препоръчително да се извършва поне веднъж годишно.

Размер на климатика

Купили сте си климатик без да сте съобразили размера и мощността му с размера на вашето помещение? Този проблем често се пренебрегва, но влиянието, което може да има върху продължителността на живот на модула, може да бъде огромно.

Монтирането на твърде голям климатик, който надхвърля изискванията на пространството, води до кратък цикъл, при който системата често се включва и изключва. И обратното, поставянето на модул, по-малък от необходимото, ще трябва да работи дълго време на пълна мощност, за да постигне желаната температура.

Всичко това може да доведе до по-бързо износване на компонентите и потенциално, да съкрати живота на устройството.

Марка на климатика

Марката на климатика също е от значение, когато става въпрос за неговата издръжливост. Климатиците Toshiba, например, са известни със своята висококачествена конструкция и устойчиви на износване компоненти. Това е важно, защото означава, че няма да се налага да сменяте климатика си на всеки няколко години.

Освен това, Toshiba е в челните редици на внедряването на модерни технологии и функции в своите климатични системи. Това включва енергийно ефективни компоненти, интелигентни функции и усъвършенствани системи за филтриране. Всичко това допринася за дълготрайността и ефективната работа на техните модули.

Монтаж

Правилният монтаж е също толкова важен, колкото и изборът на правилния модул. Независимо дали става въпрос за поставяне на стенен, подов или таванен климатик, тази задача трябва да бъде извършена от специалист. В противен случай, може да си навлечете проблеми.

Неправилният монтаж може да доведе до напрежение или прегряване на частите, което в крайна сметка, ще повлияе на цялостния живот на модула. Ако тръбите за хладилен агент, които свързват външното и вътрешното тяло на вашия модул, са твърде дълги, те ще повлияят на цикъла на охлаждане на климатика и ще натоварят ненужно компресора.

Кое е по-добре, да ремонтирате стария климатик или да си купите нов?

Вземането на такова решение може да бъде наистина трудно. Както всеки друг уред, вашият климатик, независимо колко е стар, може да бъде ремонтиран. Основното съображение тук е, каква ще бъде цената на този ремонт и дали въобще си струва.

Като общо правило, ако цената на ремонта възлиза на 50% или повече от първоначалната цена на вашия климатик, то е по-добре да го смените. Друг случай, в който би било по-разумно да инвестирате в нов климатик е, ако сегашният ви модул е на повече от 10 години.

При старите климатични системи, е твърде вероятно еднократният ремонт да не реши изцяло проблема. Освен това, те често консумират повече енергия, което реално ще се отрази и на сметките ви за ток. По-новите модели климатици, от друга страна, са проектирани да бъдат по-надеждни и по-енергийно ефективни.

Ако планирате да инвестирате в нова климатична система, може да разгледате някои от моделите на Toshiba. Техните инверторни системи се смятат за едни от най-издръжливите и надеждни на пазара. Климатиците Toshiba са разумна инвестиция, която ще ви спести пари и ще ви осигури комфорт за много години напред.

Google+ Comments