ChatGPT – какво е това?

В края на миналата година на пазара бе пуснат нов продукт. Той е чатбот и носи името ChatGPT. Официално създаден OpenAI и реализиран през ноември 2022 г. Той е изграден върху GPT-3 на OpenAI и включва богат набор от езикови възможности. Ако не сте чували за него, то ще ви кажа защото ядоса Google и предизвика паника сред хиляди работници на изток.

Различното на ChatGPT е, че неговият набор от думи и изрази е много голяма. Дори може адекватно да ги свързва не само в изречение, но и в есета и документи. Той може да напише мотивационно писмо при кандидатстване за работа само със зададен опит и специфики на длъжността. Също може да създава юридически документи, които са стандартни, като договор за наем или пълномощно. Още може да помогне при програмирането и създаването на кодове, като открива и грешки.

Тъй като чатботът от ново поколение е толкова добър, вече се използва в не малко бизнеси. Налага се и в търсачките. Това ядосва Google, защото инвестицията в него е над 10 милиарда долара и се очаква още, като начините за работа на иновацията могат тотално да объркат алгоритмите на търсене и отговори. От Microsoft дори изявяват желание да го включват в търсачката си Bing и ChatGPT да дава директни страници при търсене на конкретен отговор. Тоест ще бъде много по-полезен за бързо получаване на конкретна информация.

Поради всички тези свои възможности, иновацията от OpenAI накара и не малко работници да се притесняват за работните си места. Вече чатботът ще може да замества служители, които вършат еднотипна работа и то за по-малко пари. Но пък от компанията създател казват, че той ще стимулира развитието им в друга посока и ще докара цял нов бранш от позиции. Това са тези на хора с меки умения. Или казано по-просто – комуникационни иновации, които ще допълват и правят перфектна работата между изкуствен интелект и човек.

Google+ Comments