Google и водата – какво е общото?

Замисляли ли сте се средно на ден, седмица или месец колко време прекарвате в търсене в Google или пък в стриймване в YouTube? Сега умножете своето време по 4 милиарда и ще получите до някъде реалистичен процент за това какво се случва в двете платформи. За да бъдат адекватни и бързи в работата си, обаче заедно с електричество, софтуери и хиляди технологии, е необходим и още един елемент – вода.

Освен жизненоважна за оцеляването на хората, водата се оказва и ценна за машините. Защо? Тя е необходима като основен източник на охлаждане на всички системи. Защото представете си какво количество топлина се отделя при работата им.

Използването на най-ценния ресурс на планетата в технологичните среди се оказва и тема в обсега на природозащитниците. Заради замърсяването и прекомерното й разходване, много от големите компании криеха какво количество вода използват за охлаждане на системите си. След дълги години тайна, и Google споделиха своите статистики.

Може ли да предположите колко тона вода са необходими на технологичния гигант? Хайде, запишете отговора си на лист и тогава продължете да четете.

Оказва се, че за всички централи на Google в САЩ за 2021 г. трябват 15 милиарда тона. Това е повече от потреблението на градовете, до които се намират и то в пъти. Любопитно е, че през последните пет години консумацията е нараснала около 5 пъти. А тенденцията е в следващите години също да се увеличи.

Цифрата е наистина голяма и се надявам, че ще се измисли алтернативен източник на използване. Или поне да се помисли в посока преизползване на водата. За съжаление не съм много компетентен по темата и ще оставя на специалистите да си блъскат главите.

Google+ Comments