Ще ни направят ли смарт технологиите глупави?

The-smart-tech-revolutionСъществува мислене, че автоматизацията и алгоритмите, чрез които работят технологиите, ще ни направят мързеливи, ще забавят човешкото развитие и мисъл. Тази заплаха произтича от редица промени в живота ни, които изцяло подмениха поведението и навиците ни, с което се достигна до заключението, че колкото по-голям е интересът ни и ползването на умните машини, толкова по-голяма вероятността еволюцията ни просто да се окаже деволюция на талантливата човешка цивилизация.

Причините се крият в това, че с ползването на техниката забравихме да пишем на ръка. С множеството емотикони в чатове и други кратки постове, забравихме многообразието на езика и се върнахме назад във времето на пиктограмите. Кога последно ходихте в библиотека? А кога последно търсехте книга? Кога последно ви се наложи да запомняте име на филм, артист, писател или хотел, след като е нужно само да изпишете първата буква и предложенията в GOOGLE веднага излизат на преден план. Разпознавате чисто визуално търсеното и след като го ползвате просто го изхвърляте от ума си. Започнахте да гледате телефона си, вместо света около вас, започнахте да си чатите повече, отколкото да излизате и да разговаряте и така примерите са безкрайни. Оставихте физическите занимания на машините, а вие останахте пасивни на диваните… пълнеейки.

Тези опасения обаче са чисто и просто илюзорни. И сега ще се опитам да ви убедя.

Факт е, че умните технологии действително улесняват живота. И благодарение на това ни остава повече свободно време, за да се развиваме в посоката, в която желаем. Действително някои гледат повече фейсбук профила си, отколкото книга, но хората, които са чели преди ще продължават да четат, докато хората, които не са имали читателски навици, винаги ще се занимават с друго. Умните технологии ни направиха по -любопитни и поднесоха повече знание, отколкото бихме могли сами да си набавим от библиотеката. Спестяват време в търсене, за сметка на четенето и поглъщането на интересна информация.

Съвременните технологии ни извадиха извън стереотипа. Помогнаха ни да развием креативно мислене и да виждаме света по-мащабно, да мислим глобално за възможностите да си взаимодействаме за спасението на планетата, отколкото това би могло да се случи преди. Те също така ни помагат да е развиваме успешно във всяка насока – да спортуваме, да поддържаме здравето си, да използваме интересните възможности да взаимодействаме с машините – сами да създаваме алгоритъм и да проектираме бъдещето.

Всъщност помислили ли сте, че за да започнем да създаваме такива умни машини, то значи има хора по-умни от тях, които ежедневно управляват световните пазари, компютърните технологии, Интернет пространството и съдействат за това животът ни да стане по лесен за възприемане, а щастието по-достъпно.

Google+ Comments