WebUI 2.0: Новата версия на Microsoft, която променя играта за уеб разработките

Технологичният гигант Microsoft стартира нова архитектура за уеб разработки, наречена WebUI 2.0, която все още е в процес на разработка. Първоначално можем да я видим в действие в браузъра Edge, но тя има потенциала значително да подобри цялостното потребителско изживяване, особено за потребители с по-скромен хардуер.

Историческа перспектива
За да разберем защо тази промяна е толкова важна, трябва да се върнем 20 години назад във времето. През 2004 г., когато се появи Gmail, едно от най-впечатляващите неща в пощата на Google беше как тя мигновено отваряше писма и вадеше резултати при търсене. Това беше резултат от използването на технологията Ajax (Asynchronous JavaScript and XML), чрез която уеб приложението извлича данни от сървъра.

Еволюция на уеб разработките
След появата на Gmail, разработчиците започнаха да използват JavaScript навсякъде, а техните приложения ставаха все по-функционални. Интерактивният интернет на Web 2.0 се роди, подпомаган и от факта, че потребителските устройства ставаха все по-мощни, позволявайки голяма част от изчислителните операции да се извършват при потребителя, а не на сървъра.

Програмният език JavaScript беше усъвършенстван с помощта на библиотеки като React, което доведе до възможността почти всичко да бъде реализирано чрез уеб технологии. В технологичния свят, обаче, улеснението често води до небрежност, която пък създава проблеми. Дори по-прости уеб приложения, като онлайн магазини, могат да се окажат сериозно предизвикателство за смартфони или лаптопи с по-ниска производителност. Това се дължи не толкова на множеството функционалности, колкото на използването на голям обем готов и неоптимизиран код.

Влияние върху локалния софтуер
Това се отразява и на софтуера, който работи локално на нашите машини. Например, повечето големи уеб браузъри всъщност рендират като сайтове своите страници за настройки, любими адреси, изтеглени файлове и т.н. Когато за целта е използвана някоя тежка библиотека, това се отразява на производителността на устройството и на неговата консумация на енергия.

Въведение на WebUI 2.0
В новата версия 122 на Microsoft Edge започва внедряването на архитектурата WebUI 2.0. Тя разчита на по-малко JavaScript от готови библиотеки, който да се “смята” от потребителя, и залага повече на уеб компоненти и HTML. За момента миграцията е факт в сервизния панел Browser Essentials и според Microsoft подобрението в скоростта е 42% за всички потребители и цели 76% за тези, които използват механичен твърд диск или имат по-малко от 8 гигабайта оперативна памет.

Влияние и бъдеще
Както отбелязва The Next Stack, Microsoft имат достатъчно голяма “трибуна” в лицето на Windows потребителите си (които непрестанно са подканяни да опитат Edge), за да вдъхнови навлизането на новата архитектура и в други “натежали” от полуготовия код проекти. Никой няма против интернет да стане малко по-“бърз” – също както преди 20 години приехме с отворени обятия сайтовете, които работят като приложения.

Въвеждането на WebUI 2.0 от Microsoft може да промени начина, по който възприемаме и използваме уеб приложенията, като ги направи по-ефективни и достъпни за по-широк кръг от потребители. Тази нова архитектура обещава значително подобрение в производителността, особено за тези с по-скромен хардуер, и може да доведе до по-добро и по-бързо потребителско изживяване в бъдеще.

Google+ Comments