Първата в света автономна хранилка и поилка за животни с изкуствен интелект

Уникален проект от Клуба по роботика към училище „Любен Каравелов“ в Добрич постави основите на първата в света автономна хранилка и поилка за животни, която използва изкуствен интелект. Идеята за това иновативно устройство възниква сред учениците, които са загрижени за бездомните животни в техния регион.

Учениците в Клуба по роботика забелязват значителния брой бездомни животни в региона и решават да създадат проект, който да помогне както на тях, така и на домашните любимци. Проучванията им показват, че около един милиард души в света имат домашни животни, от които около 100 милиона могат да се възползват от иновацията.

Това, което отличава хранилката и поилката от други подобни устройства, е изкуственият интелект, разработен и обучен от самите ученици. Устройството може да разпознава различни животни и да предоставя специфична храна за всяко от тях. Например, ако в дома има куче и котка, хранилката ще разпознае всяко животно и ще подава подходящата храна само на него.

За да постигнат това, учениците създават 360-градусови снимки на всяко животно и използват ръчни модели за обучение на изкуствения интелект.

Хранилката реагира при разпознаване на конкретен субект, като се затваря, когато друго животно се опита да я използва. Освен храна, устройството автоматично пуска и вода, което го прави подходящо за употреба както в домашни условия, така и в големи ферми. За външни условия, хранилката може да бъде захранвана от слънчев панел, а ултразвукови сензори следят нивото на храната и водата.

В момента училището е в процес на патентоване на хранилката и поилката, създадени от учениците, което подчертава значимостта и потенциала на този иновативен проект.

Google+ Comments