Зависимост от технологиите

Замисляли ли сте се колко сме зависими от технологиите? А че те са навсякъде около нас? Че от тях зависи ежедневието ни? Може да звучи малко плашещо, а за някои крайно неподходящо, но истината е, че животът без технологии е немислим.

Искам съвсем деликатно да вметна за всички приспособления, които се използват, за да имаме ток и вода. Следват комуникационните връзки под формата на интернет, устройствата, работещи с него и атрибутите, в които е внедрен. Автомобилите, домакинските уреди, работни инструменти, домашни техники, онлайн плащане на сметки са само малка част от списъка неща, толкова необходими за ежедневния ни живот.

Ако само направите една равносметка, ще осъзнаете, че се събуждаме от алармата на телефона. Мием зъбите си с електрически четки, имаме топла вода, благодарение на технология, гладим дрехите си с електрически уред, приготвяме закуска с различни устройства и излизаме. В модерните общества дори управлението на дома се извършва чрез интернет и приложения.

Няма да продължавам да описвам ежедневието ни, защото текстът ще стане прекалено дълъг, а предполагам, че разбрахте идеята ми. Времето, прекарано на телефоните и във социалните мрежи, е само една малка прашинка от цялостното технологично влияние. И е факт, че колкото ни свързва, толкова и ни разделя.

Затова ви предлагам да направите експеримент със себе си. Откажете се от съвременния свят и отделете само едно денонощие за живот без технологии. Не само да нямате интернет, но и електричество, без уреди и удобства. Аз го направих в една вила в планината. Наех я, но не използвах благините от века ни. Първият ден не знаех какво да правя, а до края на престоя ми, който бе една седмица, бях измислил редица полезни занимания и бях повишил нивото на креативността си.

Определено бих го направил пак това технологично отшелничество.

Google+ Comments