Електрически автомобил – да или не

В последно време автомобилният пазар се промени и в него трайно се настаниха електрическите автомобили. Въпреки че те предпазват околната среда и ни доставят всички удобства на стандартния автомобил, много от потребителите се чудят дали е изгодно да притежават подобна иновативна кола. Затова днес в блога си ще обърна внимание на това дали електрическият автомобил си заслужава в сравнение с конвенционалния – въпрос, който много от нас си задават сега, когато цената му е по-конкурентна.

В материала си ще взема предвид основните аспекти като цена, разходи за гориво, поддръжка. Смятам, че по този начин ще може най-обективно да се разбере дали електро автомобилът е добра инвестиция.

В момента електрическите автомобили са значително по-скъпи от бензиновите им еквиваленти. В зависимост от модела те са между 5000 и 15 000 евро по-скъпи. Разликата се обяснява с факта, че тя трябва да бъде амортизирана с икономия на гориво.

Тази констатация ни води и към следващия параметър – разходите за зареждане. Електрическите двигатели са много по-енергийно ефективни от двигателите с вътрешно горене. За да придобиете представа, пътуването на 100 км с електрическа кола струва приблизително 13 кВтч, но зависи от самия модел. Докато автомобил, който има разход от 5 л / 100 км, ще му е необходим елеквивалент от 45 кВтч, за да изминат същото разстояние. Ако калкулираме цената на електричество спрямо тази на бензин или дизел, то разликата е около пет пъти повече.

Но слабото място на електрическите автомобили е това, че те не могат да изминат много километри с едно зареждане. Те са повече от достатъчни, за да отидете и да се върнете на работа без проблеми и може би до близка дестинация. Ако обаче ще използвате електрическия автомобил като единственото превозно средство, може би няма да е рентабилно да се използва за семейни почивки.

Засега ви давам тази информация, а следващия месец ще проуча още неща и ще ви ги споделя.

Google+ Comments