Електрически автомобил – да или не, продължение

Светът на новите технологии е необятен и много бързо развиващ се. Една от иновациите, променяща ежедневните ни порядки, е появата на електрически автомобили. В предишната статия в блога си започнах с отхвърлянето на някои от митовете за притежание на превозно средство на ток. Днес ще продължа темата и ще ви дам още няколко предимства и недостатъци на електро колите.

Едно от най-големите неудобства на електрическите автомобили е тяхното зареждане. Наличието на специално място за възстановяване на електричество е домашни условия и самите разходи за него са големи. Ако живеете в еднофамилен дом с гараж, имате лесно решение. Но ако сте в кооперация или блок, нещата са малко по-сложни.

Като много голям плюс в полза на електро колите е фактът, че тяхната поддръжка е минимална. Те нямат съединител, масло, филтри или ангренажни ремъци. Единственият по-скъп консуматив при електрическите автомобили е батерията. Въпреки това по мои изчисления се спестява около 25% в сравнение с конвенционалните превозни средства. Разликата не е никак малка, особено ако се гледа в дългосрочна перспектива.

Следващият фактор в паркирането. В големите градове електрическите автомобили имат определени предимства като безплатно паркиране в синя зона и зелена зона, както и в някои търговски зони. Не трябва да се подценяват и спестяванията, които липсата на такси за паркариране биха диволи след себе си за години напред.

В полза на еко превозните средства е това, че те се се ползват с определени данъчни предимства. За момента в България няма как да се избяга от плащане на такси за притежание на автомобил, но и тяхното облекчаване повлиява благоприятно на финансовото ни състояние. Все пак защо да се плаща повече?

Това са основните факти, от които може да се ръководите, за да предприемете действие по закупуване на подобен автомобил. Вие преценете плюсовете и минусите за вас. За себе си – вече взех решение.

Google+ Comments