Еволюция на пазара на приложения

Каква е прогнозата за пазара на приложения за следващите няколко години? Какво ще стане с тях? Коя категория приложения ще се изтеглят най-много? А страните, които ще ги използват най-много? Колко ще инвестираме в тях? В блога днес ще разгледам всички тези аспекти, за да проследя как се развива пазарът от 2016 до 2021 година.

В момента има повече от 5 милиона налични приложения, които са разпределени между основните онлайн магазини като Google Play, Apple Store, Windows, Amazon и Blackberry. Затова на въпроса как ще се промени пазарът на приложения, всичко изглежда показва, че броят на приложенията ще се увеличава. Според различни онлайн проучвания за по-малко от 5 години броят на изтеглянията на приложения ще надхвърли 352 милиарда, в сравнение с 197-те, оценени за 2017 г. И заедно с броя на изтеглянията ще се увеличат и приходите. Смята се, че ще бъдат генерирани общо 139 милиарда долара, в сравнение с 82 милиарда долара през 2017 година.

По отношение на изтеглянията и приходите Азия се утвърждава като най-мощният източник в това отношение. Както и iOS като най-доходоносния магазин за приложения, генериращ от 60,3 милиарда долара. Спрямо категориите приложенията за игри ще продължат да бъдат царете на нашите мобилни устройства по отношение на изтегляния и приходи. Изчислява, че през 2021 г. те ще генерират колосалните 105 трилиона долара.

От друга страна, страните, които изтеглят най-много, са практически същите като тези, които получават най-много доходи. През 2016 г. петте най-мощни държави на пазара на приложения представляват 54% от глобалните изтегляния – Китай, САЩ, Япония, Южна Корея, Великобритания. И през 2021 г. няма да е много по-различно и дори този процент ще се увеличи до 85. Това отчасти се дължи на разходите за приложения за игри и абонаменти от зрели пазари. Такъв е случаят със САЩ, Япония и Южна Корея.

Google+ Comments