Wi-Fi е остаряла работа. Пригответе се за Li-Fi

Какво е Li-Fi и защо той е подобрената версия на така разпространения в днешно време Wi-Fi?

Отговорът на въпроса е в тази презентация от TED, заснета през септември тази година. Препоръчвам ви задължително да я изгледате! Презентатор е Харалд Хаас, професор от университета в Единбург, Шотландия. Той представя иновативна технология, която има потенциала да промени живота ни в близките няколко години.

461690483Идеята на Харалд Хаас е да се използват множество и различни соларни лампи – от прозорци, покриви, коли, панели, у дома, по-обикновени лампи от магазина и т.н. Чрез светлината от тях не само че ще се черпи енергия, за да работи едно устройство, но и ще се предават данни между повече устройства. В презентацията си професорът демонстрира трансфер на видео клип и признавам, че много се впечатлих. Как точно действа тази нова технология, не мога да си обясня. Факт са обаче 2 неща:

– С масовото й внедряване значително ще се намали количеството използвана енергия, която ежедневно консумираме в работата и свободното си време, използвайки Интернет. Все пак рутерите, и компютрите ни са включени в ток, нали?

– Значително ще се увеличи броят на хората, които ще имат достъп до Интернет. Има много отдалечени райони и населени места като в Африка например, които не са добре електрифицирани и до тях или няма интернет достъп, или той е ограничен. А чрез Li-Fi разпространението на Интернет би било значително по-лесно и масово.

Презентацията на професор Хаас е с дължина от едва 7 мин. и половина. Гарантирам ви, че ще си си струва, ако я изгледате (вж. хиперлинка в началото на текста). Това е иновация от висша степен, която в следващите 3-4 години има реален потенциал да се появи на пазара. У нас, разбира се, ще отнеме малко повече време, но винаги е полезно да следим какво се случва на Запад.

Ще се радвам, ако споделите своето мнение за т.нар. Li-Fi. Според мен идеята за него е брилянтна 🙂

Google+ Comments