От зелена по-зелена… кола. Това е Smart Fortwo

smart-fortwo-takes-the-green-car-thing-a-bit-too-literally_1Имате ли желание да карате еко автомобил? А какво всъщност разбирате под “еко”? Може би кола, която се задвижва от вода, био гориво или електричество. А може би такава, която не отделя въглерод или други вредни емисии във въздуха…?

А ако ви кажа, че съществува автомобил, който сам преработва газовете, отделени от него? Това е новият Smart Fortwo с иновативно “облекло” от Moovel Lab. Или иначе казано – върху колата има засадена трева, която, ако се полива редовно и има достъп до слънчева светлина, ще расте и ще поглъща част от вредните емисиите на автомобила. По данни да създаделите на този Смарт, той може до поглъща по 7 килограма въглерод на година. За сравнение едно средно статистическо дърво е около 300 пъти по-ефективно, като поглъща 2 000 килограма въглерод годишно. Но тази разлика не е причина да се отказваме от малките промени, нали? Представете си, че изведнъж всички коли в града се сдобият със зелено покритие като на Smart Fortwo? Според мен промените ще са видими и чувствителни, а градската среда осезаемо ще се подобри.

За съжаление (или поне за мое) този автомобил е разработен само с рекламни цели и няма да се произвежда в този му вид. Въпреки това обаче е добър повод да размислим над навиците си и да потърсим начин действията ни да са в помощ на природата, а не в неин ущърб.

Google+ Comments