Киберсигурност – работа от разстояние и технологии

Пандемията се отразява негативно върху някои бизнеси. Но пък настоящата година ще отвори вратите за нови и по-добри възможности в други сфери. Затова в този материал в блога няма да ви давам идеи за стартъпи, а ще обобщя една тенденция. Именно развитието на киберсигурността. Чудите се защо точно защитата онлайн – прочетете по-надолу.

Киберсигурността ще бъде един от приоритетните въпроси за всички компании през 2021, защото е в пълна експанзия и нейното въздействие върху бизнеса може да бъде решаващо. Причината се крие и в отчетената негативна статистика. Само през 2019 г. киберпрестъпността е причинила загуби от над 1% от световния БВП. Това се равнява на около 800 000 милиона евро. Шокиращо, нали?

Според различни експерти в сферата се очаква през настоящата година редица компании, специализирани в киберсигурността, да увеличат бюджета си с около 55%. Прогнозите са, че голяма част от населението ще продължи да работи от вкъщи, дори и понякога да се комбинира с определени дни в офиса. А това води до фактът, че цялата работна информация няма да се съхранява на един и същ сървър и лесно може да се хаква. По този начин компаниите стават по-уязвими.

По същата логика увеличаването на употребата на цифрови инструменти, интернет и използването на изкуствен интелект в ежедневието също са обстоятелства, които увеличават риска от кибератаки. Точно затова и сигурността в тази сфера е интересна ниша. Несъмнено ще доведе до проучвания и пускането на нови бизнес модели на пазара.

Аз смятам, че последиците от пандемията ще ни доведат до най-логичната точка. Тя така или иначе трябваше да се случи, но незнайно защо изоставаше – киберсигурността. Вече всички сме онлайн в мрежата и колкото и да сме свободни, толкова сме и уязвими. Затова трябва да помислим как да защитим не само личната си информация, но и работната ни. Всеки може да е следващия потърпевш, ако не вземе навременни мерки.

Google+ Comments