За какво служат тревните мулчери?

Тревните мулчери са машини за косене на тревна растителност, способни да окосят цялата тревиста растителност в неподдържани места и градини, като храсти, капини, малини и подобни. Със сигурност сте виждали ливади, които не са били косени от години. На такива места обикновената косачка много трудно би успяла да намали височината на тревата и храстите, без да се запуши или повреди. Именно за тази цел са създадени професионалните тревни мулчери, като тези в Koledzhikov, които ще се справят с висока трева и буйна растителност.

По какво си приличат тревните мулчери с косачките?

И двете машини изпълняват една и съща функция. Тяхната цел е да намалят височината на тревата. Също така и двете разполагат с двигатели като форма на захранване, позволяващи им да се движат и работят. Някои модели косачки разчитат на ръчно управление, но те не са толкова ефективни и изискват високо ниво на усилие.

Друга прилика е, че и косачките и тревните мулчери притежават ножове, с които режат тревата. Някои модели косачки за висока трева притежават вместо ножове, здраво опъната корда. Корпусите и на двете машини са изключително здрави и стабилни.

По какво се различават тревните мулчери от останалите машини?

Трябва да започнем с факта, че мулчерите са стабилни и малко по – тежки градински машини. Също така обаче са и маневрени, за да може да се управляват лесно, дори и на неравен терен. Тревните мулчери притежават закалени остриета. Причината за това се крие в тяхното приложение. При обикновените косачки, движението им е лесно, защото тревата е поддържана и се вижда през какво минава. Остриетата могат да бъдат два вида – или единично острие, разположено хоризонтално, или много на брой остриета, разположени вертикално. Преимуществото на многото на брой остриета е, че ако едно се сблъска с твърд камък и се затъпи, не се захабяват всичките, а само онова, което се е ударило в камъка.

При всяко положение, остриетата са създадени, за да издържат на сблъсъци с камъчета или с дебели стебла. Реално могат да се справят с до 5 см дебелина на стебло. Относно камъните пък притежават специална функция, да не ги изстрелват настрани по рисков начин. Това намалява вероятността да се случат инциденти и човек, който е наоколо, да пострада.

Защо е необходимо всичко това? Поддържаните ливади са лесни за косене, при неподдържаните обаче могат да се появят всякакви изненади. Когато не виждате земята, не знаете дали няма камъни, съчки, неравности или нисък храст, с дебели стебла. Изобщо косенето на една такава градина изисква тревен мулчер, а не обикновена косачка.

висока трева за косене

Друга голяма разлика при тревните мулчери е техният мощен двигател. Конските сили са от 8 до 15, като това зависи от модела и неговите характеристики. Големият двигател е необходим от една страна, за да задвижва самата машина, а от друга – остриетата, които трябва да осигурят стабилно рязане. Добрият двигател осигурява и висока производителност, както и съкратено време за косене. Когато инвестирате в по-мощна машина, можете да сте сигурни, че разполагате с достатъчно добър инвентар, за да посрещнете всякакви терени за косене. Възможно е тревният мулчер да ви е необходим само за домашна употреба. В такава ситуация не е нужно да е с максималните конски сили, защото няма да бъде подложен на дълга и тежка употреба.

Градинските машини, които вършат тежка работа, като тревните мулчери, изискват грайферни гуми или гумени вериги. Необходимо е те да имат и дълбок грайфер, за да са стабилни върху терена за обработка. Също така, човекът, който управлява машината, задължително трябва да е с предпазно облекло. Необходимостта от защита е на първо място заради естеството на работата. Предпазната жилетка ще защити тялото от надрасквания.

Препоръчително е също така, водачът да бъде оборудван с ръкавици и очила. Ръцете, управлявайки машината, са изложени на риск, така че градинарските ръкавици са повече от задължителни. Все пак никой не иска да бъде наранен, независимо дали става въпрос за лицето, ръцете, или тялото. Не правете компромис с оборудването за градинските задачи. Добрите машини и облекло ще ви дадат по-добри резултати спрямо тези, които сте очаквали. В това число влизат и косачките, и тревните мулчери.

Google+ Comments