А сега… принтери за моментни снимки?

Наскоро засегнах темата за фотоапаратите за моментни снимки, но нарочно не споменах един нов феномен, който се развива паралелно с тях – преносимите принтери за снимки.
На пръв поглед темата звучи ясна – принтер за снимки, ама малък. Да, но ако разгледате няколко подобни продукти ще откриете, че между различните разновидности има някои много съществени разлики.

За да обясня по-лесно ще използвам конкретни продукти за пример.

Сериите Polaroid Snap и Polaroid Mint биват рекламирани като фотоапарати за моментни снимки, но това е леко подвеждащо. Няма да се преструвам, че разбирам много принципа, на който работят фотоапаратите за моментни снимки, но доколкото разбирам вътрешността им е като преносима тъмна стая, а самите снимки са също и негатив. При изкарването на снимката, макарите, които я избутват, разстилат специалните химикали по повърхността на „хартията“, които после се проявяват пред очите ни. Polaroid Snap и Mint са просто дигитални фотоапарати с вграден безмастилен принтер, който работи само с хартията Zink – на практика процесът няма нищо общо с истинската фотография, а снимката е просто малък принт. Други подобни фотоапарати-принтери предлага още Canon. Предимството им е, че получаваш дигитално копие на принтираната снимка, което се запазва на SD карта.

От другата страна на нещата, Fujifilm предлагат нещо наистина необичайно – принтер за моментни снимки. Това са преносими устройства, които се свързват със смартфон чрез специално приложение и могат да проявяват снимки, използвайки същите консумативи, като фотоапаратите Instax Mini и Lomo. Това позволява да се добавят ефекти върху снимките, да се изрязват и общо взето да е сигурно, че снимката ще е хубава и няма да се хабят излишно филмчета – нещо, което винаги представлява риск при моментната фотография.

И двата типа продукти са интересна съвременна интерпретация на фотоапаратите за моментни снимки. Определено виждам какво привлича хората към тях – почти романтичната идея за момент, уловен завинаги на едно единствено листче хартия, невъзможен за пресъздаване… без да се налага да уцелиш от първия път. Въпреки това определено предпочитам истинското преживяване.

Според вас кое си струва повече – истински фотоапарат за моментни снимки или някоя от lite версиите?

Google+ Comments