Фотоапарати за моментни снимки насред дигиталната ера

Дигиталната ера се отрази тежко на много индустрии. Любителите на фотографията, особено тези от вече „старата“ школа, със сигурност гледат с носталгия към вече почти забравените аналогови фотоапарати от миналия век.

Но забравени ли са всъщност?

В последно време нашумяха доста технологии, които точно пресъздават (или отчасти емулират) любимите ни джаджи от втората половина на 20-ти век. По-конкретно искам да разгледам новите (и не съвсем нови) фотоапарати за моментни снимки.

За много от нас, тези фотоапарати са познати като фотоапарати полароид, въпреки че това е просто марката на най-известния и може би най-разпространен подобен фотоапарат. През 2001 г., компанията Polaroid за огромно нещастие на своите фенове, обяви фалит. Същите тези фенове по-късно помогнаха да бъдат съживени любимите фотоапарати под формата на The Impossible Project, наскоро преименуван на Polaroid Originals – нова серия от фотоапарати и консумативи, които работят по малко по-различна технология от оригиналите и продължават да се развиват и да трупат последователи.

Polaroid съвсем си заслужава да се счита за синоним и главен представител на целия жанр, но сред тази съживена традиция, вече не са единствените и непобедими.

Изненадващ конкурент се оказаха фотоапаратите на Fujifilm. Те използват съвсем друга технология за проявяване на снимките, други консумативи и имат доста разнообразна серия от фотоапарати за всеки вкус. Може би най-известните са серията Fujifilm Instax Mini 9 – закръглени, в бонбонени цветове и работещи със снимки, които са едва с размерите на визитни картички. Още от пръв поглед си личи, че тези апарати са таргетирани към деца, тийнейджърки и жени. За тези любители на фотографията, които предпочитат нещо по-професионално на вид, Fujifilm предлагат още Instax Mini 70, Instax Mini 90, Instax Square (за квадратни снимки), Instax WIDE (за по-големи, широки снимки) и отскоро Instax Mini Liplay. Различните им апарати имат различна функционалност и визия.

Не мога да не спомена фотоапаратите на Lomo, които също използват консумативите Instax Mini Film и си имат доста стабилен брой фенове.

Но защо се обърнахме отново към аналоговите технологии? Не може да се спори с факта, че дигиталните фотоапарати са по-лесни за използване, по-достъпни за любителите, а снимките, правени с тях – по-лесни за съхранение и значително по-евтини. Скъпи са не фотоапаратите за моментни снимки, а техните консумативи – една единствена снимка върви от 2 лв. нагоре, в зависимост от това за кой фотоапарат е и какъв е размерът. Да проявиш обикновена снимка във фото студио струва средно по 0,35 лв.

Отчасти това, което върна фотоапаратите за моментни снимки на пазара, е носталгията по 80-те години, която ни залива с пълна сила от няколко години. Може би за днешните тийнейджъри, които никога не са живели в свят без компютри, да видят снимка, която се проявява пред очите им е по-вълшебно от това да се появи моментално на екран на телефон.

Вие имали ли сте класически Polaroid? А бихте ли пробвали сегашните модели фотоапарати за моментни снимки?

Google+ Comments