Къде са ни хавърбордите?

Не, не онези самобалансиращи се смарт скутъри. Истинските хавърборди, които се носят няколко педи над земята.

Научната фантастика създава отчасти несправедливо високи очаквания за развитието на технологиите. Ако се разровите из интернет, можете да откриете какви ли не чудати илюстрации на представата за цивилизацията през 2000 г. според хората от 19-ти век. По-съвременното научнофантастично кино е ъпдейтнало тази представа и изместило тези очаквания за по-късен етап от историята, но общата идея остава същата – свят, който е толкова развит, че прилича на друга планета.

Технологиите всъщност вече са достигнали и даже надминали много от тези представи – и продължават да се доближават до по-практичните от тези футуристични прогнози. Ранен пример за научнофантастична идея, която се е превърнала в реалност, са хеликоптерите – описани в роман на Жул Верн във вид, който е доста близък до реалните хеликоптери. Сред по-скорошните технологии, които са сбъднали идеи от много по-стари научнофантастични книги и филми, се нареждат кредитните карти и видео разговорите. А всеки притежава свои примери за иновации, за които никога не си е и представял, преди да бъдат създадени.

Може все още да нямаме абсолютен еквивалент на хавърбордите от поредицата Завръщане в бъдещето, но и самобалансиращите се скутери не са за изхвърляне. А по-нататък – кой знае? Темпото на прогреса не дава никакви признаци за забавяне.

Коя научнофантастична технология нямате търпение да видите на живо?

Google+ Comments