Бърз транспорт – кога?

Когато говорим за технологии, неминуемо идва моментът и да засегнем темата с транспорта. Той е важна част от функционирането на една държава, а изграждането на подходяща инфраструктура отнема значителна част от държавния бюджет на всяка една страна.

За сега най-бързият транспорт си остава въздушния, като можете само за 2-3 часа да прекосите огромни разстояния. Но тъй като градовете се развиват с огромни темпове и привличат все повече и повече жители, това неминуемо означава, че трябва да се разраснат и на големина.

В същото време работните позиции стават все по-мобилни и изискват непрекъснато пътуване от едно населено място до друго, което отнема много време.

Ето защо учените непрекъснато се опитват да разработят начин да се придвижваме много по-бързо от колкото това се случва в момента.

Сега се разработва система наречена хиперлооп, която, по данни на нейния откривател, може да достигне скорост от 1,220 километра в час. Висока скорост, която ще спестява много време.

Кога това ще е достъпно за България?

Отговорът на този въпрос е труден. Имайки предвид сегашното състояние на родната инфраструктура и публичен транспорт. Да вземем железопътната ни система на пример – липсващи и неподдържани релси, стари композиции и локомотиви, мръсни и бавни като движение. И докато в повечето държави железопътния транспорт е един от най-бързите и надеждни, то в България нещата въобще не седят по този начин.

Така че е много трудно да направим подобна прогноза, защото рискуваме да изпаднем в екстраполация, от което всъщност искаме да избягаме.

Google+ Comments