Да продадеш лицето си

Фантастичните филми, които гледахме преди няколко десетилетия, май вече оживяват. Все повече навлиза роботиката, изкуственият интелект и съдържанието на различни данни в облачните пространства. Днес това е начин на живот, а за да се превърне технологията в максимално човешка, и трябват… хора. Или по-точно казано – лица на хора.

Попаднах на обява на една инженерна компания, която се намира в Лондон, че търси „приветливо лице на човек“. Разбира се, и това срещу заплащане. Но не си мислете, че става дума да ви отлепят кожата или нещо подобно. Просто фирмата иска да използва отпечатъка, който по-лесно да ѝ помогне да изгради лице на робот.

Защото обаче на нещо технологично му трябва човешки облик и то такъв, който вече съществува? Идеята на проекта е да се създадат роботи, които да са приятели с възрастните хора. Затова и търсят най-милото, добро и човешко излъчване, което да сгрее сърцето на всички. Не знам как това ще се постигне, тъй като говорим за метал, който ще трябва да комуникира.

И моето питане е дали вие бихте решили да продадете лицето си, което да се постави на робот? Срещу каква сума и защо? В момента обявата е за скромните 100 хил. паунда, но като се има предвид и ангажираността на модела, тоест човека, не е никак малко. Обаче мен ме захвана и моралният казус и вътрешното питане дали аз бих се съгласил изобщо да го направя.

Колкото и да обичам технологиите и да отчитам техния напредък, то продаването на собственото ми лице не го виждам като част от еволюцията. Дори ако трябва да бъда честен, не виждам за редно да се използва облика на което и да е живо същество. Както ние хората сме индивидуални и уникални, така и роботите трябва да бъдат, за да се доближат максимално до нас.

Google+ Comments