Да се върнем в началото… на компютрите

Всички сме свикнали днес да използваме компютрите. Те са част от живота ни, но замисляме ли се кой и как е поставил тяхното начало? Ето ви и кратка ретроспекция, която ще ви припомни.

Историята на компютрите започва още през 19 век, когато английският математик Чарлз Бабидж започва да разработва механична машина, наречена “Аналитична машина”. Тя е предназначена за извършване на математически изчисления, като се смята за първообраз на съвременните компютри.

След Бабидж и други изобретатели също започват да разработват механични и електронни машини за изчисления. Но пробивът идва през 1930-те години, когато германската компания “Конрад Цузе” разработва първия електронен компютър, наречен “Z1”. Тази машина използва електрически импулси, за да извършва изчисленията.

През 1940-те години изобретателят с български корени Джон Атанасов и Станислав Улам създават първия електронен компютър с програмируема памет, наречен “ENIAC”. Той изглеждал внушаващо, използвал е около 18 000 електронни лампи и е тежала над 27 тона.

През 1950-те години компютрите започват да се разпространяват в бизнеса и в академичните среди. IBM е единствената компания, която ги произвежда масово и ги продава на правителството на САЩ и големи корпорации. Това налага разработване на компютри с по-малки размер, което означава въвеждане на друг език на пограмиране и опреационни системи.

С развитието на компютрите и на информационните технологии, се появяват и нови индустрии и професии, свързани с тях – програмисти, системни администратори, мрежови инженери и много други. Постепенно се внедряват в ежедневието на хората и са ключови инструменти в научните изследвания, медицината, транспорта, музиката и изкуството.

Напредъкът на компютрите продължава и днес с внедряването на нови технологии като изкуствен интелект, облачни услуги и интернет. Тези разработки предлагат огромен потенциал за иновации и развитие в бъдеще.

Така че началото на компютрите може да датира в далечното минало, но продължава да променя живота ни и да ни предлагат нови възможности. Какво ли ни очаква занапред?

Google+ Comments