Дизайн и технологии

Постоянното и непрекъснато развитие на новите технологии принуждава и други сектори да се развиват със същата скорост. Несъмнено графичният дизайн е една от дисциплините, която не може да устои на непрекъснатата промяна и трайното усъвършенстване на най-разнообразните техники и приложения. Причината е, че дизайнът е един от основните инструменти, чрез които да се покаже и привлече вниманието на потребителите към новите технологични изобретения.

В обширната сфера на смарт телефоните, часовниците, телевизорите, компютрите, таблетите и разнообразни още устройства се изискват изключителна скоростта и иновативност при обявяването на новите моделите. Все пак световният пазар е залят с коя от коя по-модерни, впечатляващи с функции и дизайн технологии. Малко хора обаче осъзнават, че за всеки нов модел работят и дизайнери, които трябва да създават нови интерфейси. Задължително е да са все по-опростени и по-гъвкави, надминаващи очакванията на човек. Именно графичните дизайнери се занимават със задаването на тези съвременни произведения.

Ако погледнем реално, целта на програмистите е сравнително ясна и обособена. Тяхната работа е свързана с това да направят устройствата практични със разбираеми от всички софтуери, надскачащи предишния клас. Дизайнерите пък са изправени пред предизвикателството да създадат уникално на вид устройство. Графичните дизайнери, осъзнали, че работата им е от решаващо значение за продажбата, трябва от своя страна да комбинират в дизайна си атрактивна естетика. Тя трябва да отговаря на предимствата и иновативния дух на конкретната марка, водена от намерението да създаде тенденция и да се превърне в еталон.

Само се замислете кое първо ни впечатлява – визията. На този принцип сме подвластни не само при избора на техника, но и като цяло в живота. Затова трябва да оценяваме ролята на естетите, които създават дизайните на новите технологии.

Google+ Comments