Колко е животът на смартфоните?

През последните години започна изключително да се коментира темата за продължителността на живот на смартфоните. От едната страна са хората, които твърдят, че технологичните компании софтуерно прекратяват работата на телефоните, за да може потребителите да закупят новия модел. От другата страна пък са привържениците на тезата, че мобилното устройство е задължително да се сменя на всеки две години, защото прекалено изостава от иновациите на пазара.

От моя личен опит до момента мога да кажа, че през последните 6 години съм сменил 3 телефона. Причините са различни. Единият го изпуснах и го счупих на парченца след около година и половина експлоатация. Вторият започна да прави проблеми с говорителя и при разговор не можеха да ме чуят от отсрещната страна. Третият, с който съм и в момента, е по-висок клас. Засега съм доволен, но заради напредъка на технологичния пазар, ми се иска скоро да го сменя.

Така постепенно достигам до извода, че животът на смартфона се определя от няколко фактора – цена, начин на експлоатация и амбициите на собственика. Тоест ако закупите телефон по-нисък клас на прилична цена, то неговият най-добър живот – софтуерно и технологично, ще е около две години. След това инвестицията трябва да се повтори. Следващото условия относно начина на употреба на устройството, тоест как се грижите за него, как го използвате, колко е натовареността му, дали го изпускате или не. В такива случаи има голяма вероятност да се проявят външни и вътрешни дефекти.

Аз отделям специално внимание на амбициите на собственика, защото това е решаващ фактор. Повечето работещи и модерни хора искат да притежават най-новото. Затова те често са склонни да сменят смартфоните си и да инвестират голяма сума пари. Така мобилните устройства от по-висок клас са с отлични параметри и техният реален ползотворен живот е около 5 години. Но собствениците ги сменят, защото вече не са толкова актуални на пазара.

Google+ Comments