Напредък в технологиите

Отбелязваме началото на второто десетилетие на 21 век с увеличение на паметта на смартфоните, издръжливостта на батериите и иновациите в камерите. Това обаче е само малък напредък в света на технологиите. През 2020г. ни предстоят интересни нововъведения, които ще променят начина ни на съществуване за години напред.

Тъй като вече процесът е започнал, обръщам внимание на трите според мен най-полезни и имащи шанс да влязат в ежедневието ни промени.

Умни домове
В края на 2019 г. Apple, Google и Amazon подписаха споразумението Conected Home с цел „разработване и насърчаване на приемането на нов стандарт за безплатни връзки за повишаване на съвместимостта между продуктите за интелигентни дома“. Казано по-просто: всички устройства ще могат да комуникират помежду си, независимо от своята марка на производство. По този начин програмирането им ще бъде по-ясно, а инструкциите за употреба – по-прости. Този ход на обединение и приемственост ще позволи например да отваряме входната вратата на къщата ни с интелигентна брава и лампите на дома ни да се включват веднага при влизането ни. Същият ефект може да се постигне и с всеки електрически уред: почистващи роботи, перални машини, умни хладилници и т.н…

Живей в облака
Досега за използването на технологията „облак“ се говореше абстрактно и далечно. Изглежда обаче, че това може да се промени. През 2018 г. на планетата са генерирани 18 зетабайта информация, през 2019 г. броят им почти се е удвои до 33 зетабайта. Очаква се през 2025 г. да станат 175 зетабайта. С този темп на развитие съвсем скоро устройствата за прехвърляне на данни ще ни се виждат прекалено малки и непрактични. Така ще достигнем до момента, в който ще съхраняваме своите снимки, видеоклипове и документи в облачно пространство.

Планета на интернет
Все повече се говори, че през 2020 г. интернетът ще е навсякъде. Появяването на 5G, новите интернет антени, по-добре свързаните мобилни телефони и по-ефективните системи ще ни позволят да бъдем свързани към мрежата във всяко кътче по света и по всяко време. Нещо, което може да бъде много полезно … но може да има и неочаквани последици.

Google+ Comments