Еко продукти – дизайн от бъдещето

В последно време да живея екологично е нова непонятна за мен сфера. Не мога да кажа, че съм се вманиачил, но се стремя да намирам перспективи, които да променят кръгозора ми. По тази логика открих и продукти, които са измислени с такъв дизайн, че доставят максимално малко въглероден отпечатък върху планетата.

Велосипед. Само по себе си това превозно средство е изключително еко. Но някога замисляли ли сте се от какво се произвежда? Необходими са гуми, метали и пластмаси, кожа. Те се разграждат трудно, въпреки че животът на велосипеда е дълъг. За да улеснят този процес обаче, се създава „open bake” дизайн, който позволява производството му от шперплат. По този начин не може да има дълъг експлоатационен живот, но пък не замърсява околната среда по никакъв начин. Как изглежда самото превозно средство може да видите на изображението на статията.

Дженга. Знам, че много от вас я играят заради стратегията, която трябва да се изгради. Играта е интересна и увлекателна, но осъзнавате ли, че за производството на всички тези кубчета се използват тонове пластмаса? На фона на всички предмети в домовете ни, едва ли е чак толкова голяма драма, но ако може да се оптимизира, то защо не?! И така, водена от тази идея, корейска компания създава алтернатива на блокчетата дженга и прави такива от рециклирани материали и остатъци от пластмаса, основно от производството на дженга. Оригинално, нали?

Хартиена опаковка. Използвате мляко у дома, което е в хартиена кутия. Ала наясно ли сте, че върху нея има пластмаса и за да се рециклира, трябва първо да бъде свалена? Това прави милиони подобни кутии да не бъдат рециклирани. Но както може да се досетите, на пазара се появява нова компания, която прави хартиена обливка на хартиената кутия. Сега вече може да пиете и да сте еко. Да живеят еко дизайните!

Google+ Comments