Камикатцу – трябва да научиш повече

Сигурно се чудите каква е тази завъртяна дума в заглавието. Може би си мислите, че нещо на японски или китайски. И сте прави. Тази дума всъщност е име на населено място в Япония. И какво от това ще кажете? Но аз веднага ще обясня, че има защо да запомните името му.

Аз не съм някакъв природозащитник или пък еко маниак, но определено темата за един по-чист свят ме вълнува. Точно затова останах много приятно изненадан да разбера, че има градче с малко над 1500 души, което има нулев отпадък и се опитва да намали над 80% въглеродните си емисии. Как е възможно това – продължавайте да четете.

Всичко започва от времената, когато боклукът се е горял. Представяте ли си, голяма дупка, в която отпадъците от цялото село са се подпалвали. Това, разбира се, не довело до нищо добро и хората започвали да страдат от различни болести. Така постепенно гражданите решават да въведат по-еко начин на живот. Дори ръководителят на екологията, която всъщност е дама, е само на 24 години.

В Камикатцу ще откриете над 40 начина за разделно изхвърляне на различни отпадъци. Това е важно, защото след това всеки един от тях е показан в какъв продукт се превръща. Управниците на градчето говорят с редица произведели, чиито стоки често се купуват и правят преговори да въведат по-екологични опаковки.

Но иновативността не спира до тук. Камикатцу създава и магазин втора употреба, който е безплатен. В него всеки може да остави и/или да вземе вещ, която е годна за употреба. Необходимо е само да запише теглото ѝ в книга, за да може да се проследи обемът на повторно използваните уреди.

Жителите са много иновативни и сами подемат инициативата за по-добър живот. А ние ще можем ли така?

Google+ Comments