Meta – заявка за?

Предполагам, че повечето от вас, използващи приложенията на Facebook, Instagram, WhatsApp, собственост на Марк Зукърбърг, са забелязали нещо ново. Това е името на компанията, което се появява при отваряне на мобилните версии. То е изцяло ново и влезе в сила от края на октомври. А това какво означава и дали ще се промени нещо за ползвателите?

Създателят на компанията обяви, че името се сменя на Meta, защото то отразява новите амбиции и посока на действие. А това именно е създаването на метавселна, която да представлява дигитална реалност в реалността. Тя ще бъде отново онлайн и няма да бъде зависима от нищо и никого, нещо като принципа на интернет. Звучи много модернистично, но до какво доведе това решение?

Ако го погледна от забавената страна на нещата, то ще споделя хилядите появили се меме-та не къде да е, а в социалите мрежи. Едно от тях бе, че Meta идва от името на Metallica – групата, която празнува 40 години от основаването си, в деня, в който Марк обяви новото име. Съвпадение, но смешно. Друго изображение прилича на логото на мобилен оператор, от който Зукърбърг се е вдъхновил.

Любимото ми обаче е за знака с двете посоки – компанията да смени името си или да реши всички проблеми, с които се сблъсква. За никого не е тайна, че през последните години, особено Facebook, е обвиняван за липсата на контрол на съдържание, на защита на лични данни и прочие. Редица държави и организации се борят за правата на хората, ала винаги има вратичка.

Затова се питам Meta за какво всъщност дава заявка? Метавселенета е може би част от бъдещето, но дали ние сме готови да влезем в него? Може ли да се справим с предизвикателствата днес, за да се отправяме в непознатото? Отговорът май е отрицателен и затова Meta е възможността да се замислим и препокрием.

Google+ Comments