Робот за работа

Темата за роботизация в заводите е изключително актуална. Все повече синдикати мислят, че по този начин се намалява минималната работна заплата, както и броят на работните места. Според производителите пък се спестява много време и тежката физическа работа вече се поема от работи. Което пък погледнато от друга страна, може да подобри условията за работа, а оттам и продължителността и качеството на живот.

Съжденията са наистина много и полетата, в които може да се развихрят, варират според въображението. Истината е, че докато не се вложат в експлоатация за работа на място, то няма как да разберем дали роботите ще са полезни. За щастие вече има фирми, които предприемат подобни стъпки и имат работници роботи, на които плащат на час.

Това е Polar Manufacturing, позиционирана в САЩ. Компанията се занимава с производство на брави и панти. Покрай здравната криза през последната година и половина, има недостиг на работници. Точно затова те решават да наемат от друга фирма робот. Той за 8 долара на час върши най-тежката работа по поставяне метала на машина.

Оказва се, че освен че запълва местата на болните работници, роботът е и финансово по-изгоден – той получава почти наполовина по-малко от човек. За Polar това е абсолютен пробив, защото хем работата се извършва, хем цената за производството не се покачва. Заедно с това, те няма да се притесняват от наемането на нови кадри, а ще мога да се съсредоточат върху запазване на сегашните си на по-високи позиции.

Според мен подобна практика ще бъде все по-често срещана. Даже виждам бъдеще в компании, които ще произвеждат роботи за отдаване под наем. По този начин предприятията ще плащат на час и ще получават готов и програмиран продукт за работа. Но не бива да се забравя фактът, че това за момента е възможно само в секторите с физическа и еднотипна работа.

Google+ Comments