Новини от Fujitsu

Интересна новост, представена на наскоро завършилото в Барселона техническо изложение, е тактилният таблет на компанията Fujitsu. Вярно, това все още е неговият прототип. Но така или иначе иновационните решения са факт – моделът поддържа тактилни усещания.

Технологията е реализирана, като са използвани ултразвукови колебания, благодарение на което се усеща текстурата на повърхността на виртуалните обекти на дисплея на устройството. На изложението на всички желаещи се е предлагало да пробват да погалят крокодил. С други думи – с образа на това опасно животно са били демонстрирани възможностите на специалния екран на модела. Навярно на повечето от вас им е интересно да усетят каква е на допир крокодилската кожа и също така със сигурност – голяма част от вас нямат възможност наживо да погалят този опасен звяр – но на MWC-2014 това е било напълно реално.

Компанията планира до 2015 година технологията да стане масова. Тя може да се пригоди например за специализирани модели за слепи хора, а също така може да намери широко приложение и в популярната потребителска електроника.

Това обаче далеч не е единствената иновация, която от Fujitsu представиха на барселонския технологичен панаир – те демонстрираха и системата за допълнена реалност Intelligent Glove. В нея са използвани  AR очила от Vuzix, които изглеждат доста тежки. Очилата са снабдени с камера и дисплей, които се свързват със смартфон, на който има специален софтуер за управление. А “мозъкът” на услугата се намира на отделен сървър, който предлага различни възможности за управление – например работа на специализирано оборудване – нефтена платформа и т. н.

Системата е ориентирана към промишлени предприятия и е много малко вероятно да бъде внедрена в потребителската индустрия – но това е известно на производителя.

За съжаление се очаква чак през 2015 г. Intelligent Glove да намери своята ниша. Иначе към момента програмното обезпечение, стоящо зад проекта, се използва в смартфоните и таблетите на японските заводи.

 

Google+ Comments