Phobia Free – приложението, което лекува фобии

phobiaСтрахувате ли се от паяци? Че кого не го е страх! Ако се вярва на статистическите данни, всеки пети мъж и всяка трета жена са обсебени от страха от тези членестоноги. Е, при тези статистически данни си струва да посветя днешния материал на този проблем. Разбира се, няма надълго и нашироко да ви обяснявам как, защо и откъде се появява тази фобия при хората. Няма и да публикувам трактат за консервативните медоти на лечения на тази разновидност на зоофобията. А ще ви разкажа как предлагат да се избавим от тези дискомфортни усещания съвременните учени и инженери.

А начинът е изключително прост. Двама британски психиатри привличат подкрепата на опитни програмисти в намерението си да преборят страховете ни в игрова форма. Да, по аналогия с ефективния процес на обучение при деца – уча се, докато играя. В случая – лекувам се, докато се забавлявам.

Така че тези неравнодушни към проблемите на съвременния хомо сапиенс учени предлагат да се отърсим от арахнофобията си, минавайки през проста игра – контролираме паяк със запомнящото се име Итси. В началото на играта той е изключително симпатичен, розов и съвсем нестрашен. С напредването на нивата обаче паяците губят от своя анимационен образ и започват да стават все по-реалистични, за да се превърнат в края на играта в истинска тарантула – ужасна и страховита, плашеща не само деца и хора с неустойчива психика. Е, един такъв пълноценен и фотореалистичен екземпляр, покрит с тънки косъмчета, пълзи по ръката на играещия и благодарение на допълнената реалност му се струва, че това наистина се случва. Макар че Phobia Free е просто игра.

Разработката на това приложение е дело на студиото Virtually Free. Инициатори за започването му са практикуващият психиатър Ръсел Грийн и доктора на науките Андре Фонсека. В Англия почти 60 % от населението страда от такава фобия, но рядко се обръщат за помощ към специалисти. Затова учените решили да облекчат живота им. Продуктът работи под iOS и е свободно достъпно. Приложението е първо от подобен тип и ако се окаже успешно, учените обещават да разработят аналогични, които да се борят с други психични проблеми.

Google+ Comments