Nokia X, X+ и XL

nokia XВсяка година през февруари в Барселона се провежда Mobile World Congress – едно от най-големите отраслови изложения. То е посветено на иновационните технологии в мобилните комуникации. Събитието по традиция събира най-известните играчи на пазара, за да покажат пред света най-новите си постижения. Днес ще хвърлим един много бегъл поглед към новото семейство смартфони Nokia X, изградени на основата на ОС Андроид, които бяха представени на конгреса. То включва не особено скъпи модели като Nokia X, X+ и XL. Покрай привлекателната си стойност, те предлагат и прости технически характеристики, поддръжка на две симкарти в режим на готовност, андроид приложения, интегриран сервиз на Microsoft. На представените младежки модели е възложена мисията да заемат овакантеното място на бюджетните Nokia Asha и най-евтините устройства от серията Lumia.

Говорейки за моделите като за Android смартфони, сме длъжни да споменем една програмна тънкост, за да не въвеждаме потребителите в заблуда. Работата е в това, че програмната платформа в устройствата е Nokia X software platform 1.0. По същество тя е модификация на Android и поддържа всичките й приложения. Ползвателите на нито един от трите смартфона обаче няма да могат да се възползват от определени услуги на Гугъл (Google Drive примерно) – те са достъпни единствено за използващите оригиналната платформа. Вместо тях във финландските устройства ще бъдат инсталирани разработени от Nokia и Microsoft аналози. А потребителите при желание биха могли да изтеглят нужните андроид приложения от Nokia Store, Yandex.Store и от други източници.

Интерфейсът на новата тройка е приближен към този на операционната система Windows Phone. В нея са задействани плочки и лента за оповестяване Fastlane. С други думи е непривична на вид – тя е със собствени визуални доработки и магазинни приложения.

Google+ Comments