Ново софтуерно решение за сключване на брак

Тази тема, сигурен съм ви изненадва в моя технологичен блог. Досега сте чели много материал за нововъведения в сферата на телефоните, автомобилите, компютрите, роботите и какво ли не. Но днес се насочвам към сключването на граждански брак, защото в България от известно време много от възможностите са онлайн.

Системата се нарича ormy.io и е създадена специално за община Пловдив, така де по тяхна инициатива. В момента е внедрена и в София, като в сайта на платформата прочетох, че скоро и Бургас ще се включи. Надявам се и останалите големи градове да го направят, защото ползите са както за гражданите, така и за администрацията.

Какво представлява системата?

Тя е разположена на сайта и чрез браузър и интернет лесно се достъпва. Позволява да се проверят дата, час, зала, ритуал за година напред. Освен това може двойката да се запише онлайн като попълни стандартните формуляри чрез платформата. Плащането също може да е онлайн, а чрез мейл се получават известия относно завършването на етапите и необходимите служебни данни.

Всички тези действия спестяват 2 ходения до обредния дом, което пък спестява време и на младоженците, и на администрацията. По този начин всеки може да насочи силите си към други, по-важни неща.

Според мен системата може да се оптимизира още повече и съвсем да спести посещенията на младоженците, но все пак платформата работи от само две години и тепърва ще се наглася спрямо потребителските интереси. Въпреки това я намирам за изключително практична и ми се иска заявления за всяка административна част да се подават онлайн. Време е вече и ние да модернизираме общините и държавните услуги и да се възползваме напълно от възможностите на интернет и онлайн.

Google+ Comments