Онлайн обучение и деца

Интересно е как световната пандемия промени част от порядките ни и тотално преобърна ежедневието ни. С затруднения достъп до външна среда се ограничиха и основните ни дейности, а именно ходенето на работа и на училище.

Хоум офис е отлична алтернатива за предприятията, които могат да си го позволят. Но за учениците единственият вариант е дистанционната форма на обучение. Виртуалните класни стаи позволяват да се преподават уроци в реално време, да се изпитват децата, дори да се провеждат тестове. Условията за осъществяване на часовете са наличието на компютър, камера, микрофон и добра връзка с интернет.

Въпреки че дистанционната форма на обучение доста бързо се внедри в българската система, се забелязаха и някои слаби места. Появиха се случаи на заглушаване на разговора в онлайн класната стая, което проваля провеждането на часа. Интересното е, че премахването на звука се случва само чрез натискането на един бутон, активен за всички участници в разговора, а проследяемостта кой го е натиснал, е почти нулева.

Проблем се оказа и липсата на компютри в някои семейства. Най-често това са хора от ромски произход. Когато липсва свързващото устройство, връзката чрез интернет няма как да се осъществи. Но тук се проявява и креативността на преподавателите, които не се отказват от образованието на децата и разпечатват уроците на хартия, за да ги предоставят на учениците си като още една алтернатива.

Google+ Comments