Първите емотикони се продадоха

Емотиконите са неизменна част от комуникацията ни онлайн. Строго официална, делова или просто социална – само една усмивка прави написаното някак по-чувствено и лично. През годините еволюцията на дигиталните личица се разви и днес може да изобразим почти всичко от бита ни само с емотикони. По този начин може да не ни се наложи изобщо да използваме писмени знаци на какъвто и да е език и да останем разбрани.

Принос за тази иновация има американския професор Скот Фалман. Той работи в един от колежите в страната и преподава по информационни технологии. В далечната 1982-та година, когато у нас едва се говори за компютърни технологии, този човек създава емотиконите. Те се изобразявали с познатите две точки тире и скоба за усмивка – потвърждение, че думите са шега. Или чрез две точки тире и лява скоба – нещастие и сериозен съм.

На тяхна база се изграждат и всички останали емотикони, които почти 40 години по-късно са в своя апогей. Подхващам този материал, защото се появи интересна информация. Тя гласи, че първите емотикони заедно със сертификат от Фалман са били продадени на търг в САЩ. Цената е доста внушителна – малко над 250 хил. долара. Причината за високата стойност е фактът, че незаменимите токени са превръщат в сигурна инвестиция. Те са и нова крипто дигитална мания за влагане на пари.

Несъмнено на подобни търгове сме били вече свидетели и това не е нещо съвсем непознато. Все пак този, който държи правата на първоизточника на нещо вече много голямо, в бъдеще ще може и да има облаги от него. Така че днес вложеният четвърт милион, утре може да спечели много нули накрая. Но дали инвестиране в подобни токени ще се наложи и ще превземе бъдещето, което вече се чуди с какво да ни изненада, предстои да разберем.

Google+ Comments