Гласове, жени и системи

Обръщали ли сте внимание, че навигацията, гласовите асистенти на телефоните и у дома, дори и телефонните секретари и тези на мобилните оператори, са с женски гласове? Е, някои от вас може да за избрали опцията за мъжки глас, но по подразбиране тя е с женско озвучаване. Замисляли сте се защо или сега, докато четете, се питате подобен въпрос? Аз ще се опитам да ви дам отговор.

Причините за този феномен са няколко. Най-основният е, че жената се свързва с майчинското и чисто психологически дава чувство за сигурност. Според някои изследвания пък хората са по-малко склонни да се доверят на нежния пол и затова не би следвало на подобни асистенти да се залага именно такъв глас. Ала има и такива, които разкриват, че хората вътрешно предпочитате да слушат по-нежен глас.

Но според други проучвания женскиата реч е много по-разпознаваем от технологичните системи. Тук фактор е по-добрата артикулация и по-ясният говор, въпреки че тембърът тук остава на заден план. Ако не вярвате, то направете си експеримент с програма, която превръща говора в текст – веднъж да говори жена и веднъж мъж. Разлика със сигурност ще откриете.

Големите компании като Apple, която е кръстила своя гласов асистент Siri – дори и с женско име, има и свое обяснение защо са достигнали до този развой. Причината е, че системите им тип текст-глас са обучени да дават по-добри резултати именно с дамски говор. Според ООН пък това разделение от подобни фирми променя правилата и отново се изправя въпросът за неравнопоставеността на половете.

Моето виждане е точно обратното – аз не възприемам жената като помощница, когато комуникирам с подобни системи. По-скоро наистина е чувствам някак по-спокоен. Дори мога да кажа, че е привилегия за това, че са избрали именно женския пол да решава ежедневни проблеми.

Google+ Comments