За защитени социални профили

Наскоро се сетих за една тенденция, която засегна много инфлуенсъри и онлайн магазини с профил в социалните мрежи. Става въпрос за „крадене“ на профила и откупването му срещу голяма сума пари. От този порочен тренд пострадаха редица родни и световни знаменитости. Причината за подобно неприятно нещо, се оказа верификацията, силата на паролите и получените съобщения.

Най-общо мога да кажа, че всички частни профили, които се използват като бизнес, трябва да въведат своите задължителни защити. Те включват обвързването им с фирма и възможността за допълнителни защити. По този начин се гарантира запазване неприкосновеността на профила и се използват други опции, които дават подобни възможности.

За съжаление получените съобщения не винаги са от ентусиазирани почитатели или от компании за създаване на колаборации. Понякога зад профилите се крият фалшиви личности, които целят разпространението на вирус или пък влизане в мобилното устройство. По този начин профилът може лесно да бъде отмъкнат и да се чудите какво е станало. Затова не отваряйте линкове или някакви заплашителни съобщения с прикачени файлове.

И не на последно място обръщам внимание на създадените пароли. Специалистите съветват те да са дълги, да съдържат малки и големи букви, цифри и специални знаци. В никакъв случай не трябва да включват лични данни и последователни числа. Грешка е да съвпада с потребителско или собствено име. Бъдете внимателни и изграждайте с умисъл и знание вашите пароли. По този начин ще намалите значително възможността да ви хакнат.

Смятам, че колкото и добре да знаете тази информация, в днешния дигитален свят, малко припомняне няма да е излишно. Често в динамиката на виртуалния свят забравяме за начините да се защитим и предпазим от атаки на недоброжелатели. Бъдете внимателни, защото онлайн опасности дебнат отвсякъде.

Google+ Comments