Замира ли индустрията на фотоапаратите

smartphone-technologyХодили ли сте скоро на екскурзия в някой голям европейски град? Рим, Париж, Виена или който и да е по-известен. Знаете ли кое общото между тези дестинации? Позволете ми да ви разкажа… за техните туристи. Туристи се срещат почти навсякъде, но на някои места ги има повече, отколкото на други. Всички са носители на една определена характеристика: снимат, снимат всичко и навсякъде. Въпросът е как или по-точно с какво устройство. В тази област мисля, че смартфонът е на почит! След него скорост набират таблетите и но-назад в класацията остават фотоапаратите. Знаете ли защо? Защото всички хора обичат да снимат и да запечатват спомените си на картинка, но малцина са професионалните и умели фотографи.

Повече от нас предпочитат да имат малък джобен фотоапарат, който да е компактен и да им върши работа. Да си направят селфи, които да качат в социалните мрежи. Не се вълнуваме особено от композиции, сенки, светлини и други тънкости. На мен лично не ми допада идеята да нося и раница, в която прилежно да се побира професионалния фотоапарат със сменяемите му обективи.

Освен това вече не е необходимо да притежаваме фотоапарат, за да правим по-добри снимки. Телефонът в задния ни джоб върши повече от задоволителна работа. В крайна сметка последните модели смартфони са с 12 и дори повече мекапикселови камери. Не само че с това джобно устройство можем да правим хубави снимки, ами спокойно провеждаме разговорите си, сваляме си приложения и дори работим. Преди 5-6 години беше, когато аз си купих полупрофесионален фотоапарат, който има 12 мегапикселова камера! Сега се каня да си купя нов смартфон с по-мощна. За какво ми е тогава да давам отделно сума пари за фотоапарат?

Според мен в бъдеще все повече ще намаля пазара за тези стоки. Хората вече се преориентират. Основно на професионалните фотографи, на любителите фотографи и  експериментаторите ще им е нужен професионален и скъп фотоапарат. Но колко ще са те и колко време пазарът ще се издържа само от тях? Личната ми прогноза е, че в бъдеще сред производителите на камери и фотоапарати ще останат само най-силните марки, като те също ще свиват асортимента и новите си модели.

Google+ Comments