Как хакери застрашават личните ни финанси?

Не е изненадващо, че с появата на електронната търговия онлайн измамите значително нарастват. Кибер престъпниците чакат всяка удобна възможност да се възползват от нашите транзакции. У нас този вид криминални деяния не е чак толкова разпространен, колкото на запад, но и тук вече има раздвижване в онлайн пазаруването, така че и ние не сме застраховани срещу подобен вид финансови измами.

RETAIL_CyberCrimeОказва се, че в глобален мащаб липсва запознатост с проблеми, свързани с кибер безопасността, което важи особено за търговския сектор. Онлайн търговци признават, че не са въвели опцията за криптиране, за да предпазят личните данни на клиентите си.

Клонирането на кредитна/дебитна карта е добре познат метод. Той е свързан с копиране на информацията, която се намира на магнитната лента на задната страна на картата. Четец на дебитни/кредитни карти много лесно може да се купи от Amazon. С едно плъзване на картата той събира всички необходими данни от магнитната лента, които после могат да се прехвърлят на друга карта, която се явява клонинг на първата. В Америка има карти, които не са защитени с чип или пин, а имат само магнитна лента, така че веднъж копирана, престъпникът има лесен достъп до парите на притежателя й.

Картите с пин и чип са по-добре защитени, затова тук кибер престъпниците трябва да се постараят малко повече. Те не само че трябва да поставят техен четец на карти в слота на оригиналния, но и да монтират малка камера, за да запишат пина, който се въвежда.

По-големи измами от този род са свързани с ПОС терминали в магазините. Тук хакерите инсталират малуер за ПОС терминал, за да източват данни от карти. В компютъра, свързан с терминала, се вкарва зловреден софтуер, който копира паметта му, от която впоследствие може да се извлече информация за номера на картата и CVV кода й.

Измамите с кредитни/дебитни карти вече има и едно съвсем ново ниво, а именно създаването на клонирани сайтове. Тук кибер престъпниците са проявили известна доза креативност, като създават копия на сайтове, които продават скъпи марки. Те използват домейн, който незабележимо малко се различава от оригинала. После копират цялата му визия и дори купуват SSL сертификат, за да може, като видят зеления катинар, потребителите да се чувстват сигурни. Естествено, когато направят поръчка, парите от транзакцията отиват право в ръцете на хакера.

Може би си мислите, че ако пазарувате с виртуална валута като Bitcoin-и ще се предпазите от кибер измами, но имайте предвид, че една фишинг атака дава на хакерите достъп до компютъра или телефона, където ги съхранявате. Това става, когато потребител посети заразен сайт, последва линк или отвори прикачен файл. Тогава неговото устройство се заразява, претърсва се за наличието на Bitcoin портфейл и цялото му съдържание се прехвърля на друго място. Дори и портфейлът да е криптиран, може да се проследи паролата на притежателя му, докато я набира, да се декриптира и пак да се откраднат Bitcoin-ите.

Google+ Comments