Canon EOS 6D и Nikon D610

kond10Много отдавна, с появата на пазара на два от най-силните прозводители на фототехника – Канон и Никон – се ражда и конкуренцията в тази сфера. Това състезание продължава повече от половин век и е разделя и фотографите любители, и професионалистите на два враждуващи, от време на време доста емоционално, лагера. Единият от тях е канонският, а другият никонският. Ползвателите, ратуващи за техниката на първите, и днес с пяна на уста, страстно и горещо твърдят, че моделите им са по-добри. А поклонниците на вторите доказват обратно, изброявайки убедителните си аргументи за преимуществата на техниката си.

Ние, разбира се, няма да раздаваме присъди кой от тези титани на фотоиндустрията е по-добър, а просто ще направим преглед на моделите им EOS 6D и D610 в сравнителен план.

И двата апарата са предназначени преди всичко за любители, но биха били подходящи и за хора, които се занимават професионално с това. Достъпни за широката аудитория ги прави адекватната им цена. Благодарение на тази достъпност днес може да не се ограничаваме с непълнокадрови фотоапарати и модели с APS-C датчик.

Ако във вашата фотолаборатория вече имате оптика на един от двата титани в областта и искате да обновите фотопарка си, изборът ви няма да е труден. Друг е въпросът, ако ви се налага да формирате мнение апаратите на кой производител повече ви харесват, ако нямате нито обектив, нито камера. Иначе казано, ако се опитвате да се сдобиете с първите си инструменти за фотография. Е, именно за тази сложна ситуация е предназначена днешната статия.

Като цяло Canon EOS 6D е отлична пълнокадрова огледална камера. От гледна точка на оборудване с безжични технологии към днешна дата тя превъзхожда всички други DSLR модели. При това в сравнение с други любими на потребителите модели тя има и изключително добра електроника, множество софтуерни приложения и изключително компактен корпус, удобна система за управление. Хубава камера – просто не може да се каже нищо друго.

Nikon D610 прави снимки, които са сравними по качество с професионалния апарат FX формат – D800. При това тя има по-компактни размери и далеч по-атрактивна цена.

Ако трябва да направим заключение: и двете камери са прилични. Всяка от тях има своите плюсове и минуси, всяка превъзхожда в нещо другата. И да кажем коя от двете е по-добра, би било неправилно. И въпросът не е в това, че ще обидим феновете на едната или на другата марка. Просто няма явен превес и може да се каже, че и едната, и другата са подходящи за преминаването ни към пълен кадър. Така че вие решавайте към кой лагер да се присъедините. При всички случаи няма да сбъркате. И двата отбора са в А групата.

 

Google+ Comments