iOS7

В разгара на вече отминалото лято се случи знаменателно събитие –  на конференцията на разработчиците на Apple беше представена новата версия на iOS, седмата. Седмицата по принцип е щастливо число, дали обаче ще се превърне в такова и за “ябълковата” компания? Времето естествено ще даде най-точния отговор на този въпрос, което съвсем не пречи да направим един много кратък преглед на новия продукт.

ios7Започваме с дизайна. След като Скот Форстол напусна компанията, отговорността за развитието на ОС падна на Джонатан Айву, когото определят като гений на промишления дизайн.

В какво се състои революционността на представените идеи? Най-общо в това, че е сложен кръст на стремежа към декоративност и подражание на реалния свят. В центъра е поставена простотата, но не обикновеният минимализъм, а онази обикновеност (в хубавия смисъл на думата), която се постига с много усилия, а в резултат на тези усилия остава само най-необходимото, най-разбираемото и това, което не разсейва ползвателя от главната задача на приложението.

Контролният център с новия си изскачащ екран, който, образно казано, винаги е на разположение, несъмнено е изключително удобен. Потребителите няма как да не оценят по достойнство и превключвателите за бързо влизане и излизане от авиорежим, WiFi и Bluetooth, смяната на яркостта на екрана, управлението на плеъра и бързия достъп до някои от приложенията.

Multitasking, или многозадачността, е интересно нововъведение, което ще се хареса и на разработчиците, и на ползвателите. Сега системата е достатъчно умна, за да сравнява периодичността на действията на потребителя и достъпът до определено приложение, получавайки новите данни. Ако потребителят по традиция в девет сутринта чете новини, то системата самостоятелно ще му пусне обновените данни, така че при стартирането й няма да се налага да изчаква.

Радикално изменение има и в плана на организацията на фото- и видеоколекциите на устройството. Добавена е възможност за групиране на снимките в съответствие с времевите интервали, мястото и времето на снимане. Също така е добавена възможност да се създават фотоленти със синхронизация чрез iCloud и възможност да се добавят материали за всички абонати.

Електронният помощник Siri също е с нов дизайн, глас, допълнителна функционалност и повишена производителност. Така че англоезичните клиенти, които не се страхуват от изкуствения интелект, ще бъдат радостни. 🙂

Добавена е и нова функция, която е свързана с текущото местоположение на ползвателя, както и възможност за автоматично обновление на приложенията.

Ами това е резултатът от наистина бързия преглед на iOS7. Както казах и в началото, в крайна сметка времето е това, което ще даде най-обективна оценка. Едно обаче е сигурно – в Apple има движение, а движението е живот.

 

Google+ Comments