Nokia Lumia 625

Най-младият представител на семейството на “Лумиа” продължава традициите на цветово разнообразие. Снабден е с голям 4.7-инчов екран и с традиционно бързия и безпроблемен  Windows Phone 8.

lumia

Моделът е бюджетен, а това значи, че главната цел, която е гонена при производството му, е била достигането на оптимално съотношение между цената и производителността. За това свидетелства както екранът със сравнително ниска резолюция, така и някои други технологични компромиси. Въпросът е: възможно ли  е тези несъвършенства да развалят общото положително впечатление от модела.

Разработката на компанията се явява усъвършенстван вариант на предходния Lumia 620. И външно доста си приличат – новият телефон има същият полупрозрачен пластмасов корпус, който се разглобява и подменя лесно. Цветните вариации включват зелено, червено-оранжево, жълто, черно и бяло. И въпреки че Нокиа продължава да използва технологията двуцветен корпус, при този модел бутоните са изпълнени в същата гама като основата.

Както споменах вече, главният недостатък на устройството е LCD дисплеят му. Въпреки че това е най-големият екран, който някога са притежавали телефоните от тази серия, резолюцията му е едва 480 x 800 пиксела и като цяло пикселната плътност от 201 пиксела на инч е крайно недостатъчна, за да осигури едно качествено и контрастно изображение. Покрай това обаче дисплеят може да се похвали и с редица преимущества: стъклото  Gorilla Glass2, от което е изпълнен, го защитават от надраскване и други механични повреди, а чувствителният му сензорен слой позволява да бъде управляван дори и с ръкавици, което е доста удобно – особено за идващите зимни месеци. Ъглите на виждане също са доста добри.

Устройството работи под управлението на Windows Phone 8 GDR2, като интерфейсът е еднакъв за цялата серия. В сравнение с миналата година платформата не е претърпяла значителни промени и радва потребителите с работен плот с два панела – раздела Live Tile и вертикален списък с всичките приложения, с имената и иконите.

За феновете на тази линия не е изненадващо, но трябва да отбележим, че най-младият член на фамилията се отличава с изключително високо ниво на общата си производителност. Преходи и анимации работят гладко, бързо и красиво. Единственият недостатък е в това, че зареждането на тежки приложения отнема време. Последното е видимо и при устройства от по-висок клас, базирани на същата ОС, но тук е още по-отчетливо.

Сериозно преимущество на 625 обаче е поддръжката на връзка LTE 4G, което рядко се случва при толкова ниска цена.

Възниква въпросът може ли при тези характеристики устройството да удържи позиции на съвременния силно конкурентен пазар. Отговорът, разбира се, трябва да бъде даден в сравнението с други модели. В средата на своите аналози, използващи същата операционна система, той има едно неоспоримо преимущество – няма друг с толкова голям екран.

Затова, ако ви харесват големите екрани и експериментите с цветовите вариации на корпуса, това е вашият телефон, при това не много скъп.

 

Google+ Comments