Как да си изберем лаптоп?

laptИма една стара народна мъдрост със съвременен привкус:), гласяща, че старият лаптоп е като зло в изначалния му вид. А с народните мъдрости, както показва животът, не трябва да се спори. Съдете сами: потъващи клавиши, които категорично отказват да се подчинят на командите ни, добре “разработен”  USB порт, от който флашката пада от собствената си тежест, неимоверни усилия, за да свършиш нещо просто в интернет – е, това не си е работа. И това проклето черно петно в десния ъгъл на екрана. Ако ви се случва всичко това и ви кара да гледате с тиха омраза и досада на стария си верен приятел, значи е дошъл момента да го смените.

При вземането на това решение, обаче се изправяте пред нови проблеми. Какъв избор да направите. Затова днес ще се опитам да ви дам няколко базисни съвета при избора на нов мобилен компютър.

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е за какви цели ще го ползвате. От огромната маса продукти може да откроим няколко основни групи – за работа и учене, мултимедийни, игрови, ултрабуци. Това е възможно най-простата класификация и ако се възползвате от нея, ще улесните максимално задачата си.

Между другото – информация за потребителите, които разполагат с ограничен бюджет. Най-скъпи са игровите модели и ултрабуците. Лаптопите, които се използват за работа и в учебния процес, са представени в далеч по-достъпни варианти, както и мултимедийните, в чийто клас има и по-прости, съответно по-евтини, и по-мощни и солидно, но и по-скъпи устройства.

След като сте се ориентирани към една от групите и с типичните за всеки клас технически характеристики, вече може да насочите вниманието си към размера на лаптопа, диагонала на екрана, а защо не и към външния му вид. Тук, както се казва, картите са в ръцете на всекиго. Ако искате алуминиев корпус и матов седемнадесетинчов екран, трябва да бъдете готови да си платите за удоволствието. Искате да икономисате? Е, тогава ще трябва да се примирите с пластмасово тяло.

Естествено няма как да подминем и въпроса с марката, която ще стои на новата ви придобивка. Е, това е болният и извечен въпрос, който постоянно се подхваща не в един форум или социална мрежа. Ще ви открия един малък секрет – в основата производителите могат да повлияят на дизайна и на сглобката – второто е доста спорен въпрос, като се има предвид, че досега никой не е дал определен критерий за идентификация на така наречените дефектни брандове.  Важното е да се помни, че лаптопът е едно доста капризно електронно устройство и са нежелателни резките смени в температурата, удари, падания, потапяне под вода и пр. В този смисъл продължителността на вярната му служба зависи преди всичко от акуратността на собственика и чак след това от качеството на сглобката.

Google+ Comments