Помощ при избора на огледален фотоапарат

canonДнес, в епохата на небивал технически прогрес, е почти невъзможно да си представим живота без фотоапарат. В края на краищата той помага да се съхранят най-приятните моменти от живота, да се запази в образ паметта за най-важните неща, които са ни се случили. Да не говорим за това, че все по-често той се превръща и в инструмент за работа. Днес хората, които се занимават с фотография, са наистина много. Със сигурност всеки от нас има поне по един познат, който се занимава професионално с това или за когото се е превърнало в увлечение и приятен начин да разтоварва натрупаното в ежедневието напрежение и да твори красота. Защо да не последваме техния пример? Фотографията е не само едно разтоварващо занимание, но и такова, което по определен начин ни прави по-смислени.

Та ако сте решили да откриете за себе си приятния свят на това занимание, ако просто обичате да го правите като хоби или мечтаете да станете професионалисти, задължително трябва да спрете избора си на огледален фотоапарат. На пръв поглед може да ви се стори, че изборът няма да е труден. Това обаче съвсем не е така, като се има предвид огромният асортимент на пазара в момента – сблъскаш ли се с него, започват колебанията и съмненията. Затова днес ще маркирам основните неща, на които трябва да обърнете внимание.

Оптиката. Трябва да помните главното е обективът. Така че, ако ви предлагат да купите скъп апарат с евтина оптика с обяснението, че не е чак толкова важна, не се поддавайте. По-добре е да направите обратното.

Другото нещо, на което задължително трябва да обърнете внимание, е ергономичността. Накратко казано, размерите и теглото са от огромно значение. Преди всичко, апаратът трябва да ви е удобен, лек и не особено обемен – все пак го купувате да си доставяте удоволствие, а не грижи и дискомфорт.

На трето място – не пренебрегвайте матрицата. Матрица, която е по-голяма по размер, може да приема повече светлина, което позволява да се правят фотоси с много по-добро качество. Основният параметър на матрицата е именно размерът й и той се измерва в милиметри и инчове.

И на последно място, но не по важност – автофокусът и стабилизаторът на изображение също са много важни. Важно е автофокусът да е бърз, особено ако ще се правят снимки на динамични сцени.

 

Google+ Comments