Кои са основателите на Skype?

Всеки средностатистически човек е чувал за основателя на фейсбук – Марк Зукърбърг. Знаем, че зад Гугъл и полагането на неговите основи седят Лари Пейдж и Сергей Брин.  Позната ни е връзката между Майкрософт, Бил Гейтс и Пол Алън. А Епил и Стив Джобс необходимо ли е въобще да ги споменавам в този контекст?

Знаете ли обаче кои са основателите на Skype? Все пак това е друга голяма и световноизвестна компания, която се развива в областта на информационните технологии. Вярно е, че от няколко години тя вече е собственост на Майкрософт и оттогава насам се случиха не малко промени и ъпдейти, но въпреки това основоположниците си остават същите. Струва си да знаем кои са те, защото може да ги срещаме и в бъдещи интересни проекти.

skype_1895767bНай-любопитното в случая е, че противно на други IT фирми гиганти, които са с американски корени, разработчиците на Skype всъщност са естонци по националност. Те са трима и съответно се казват Ахти Хенла, Прийт Касесалу и Яан Талин. Те се ангажирали по създаването на софтуера, иначе самата компания е основана от шведa Никлас Зенстрьом и датчанинa Янус Фрийс.

За първи път софтуерът на тримата естонци е пуснат в експлоатация през 2003 година. Вероятно помните бума, който изригна след това и колко много хора имаха не само един, но и повече профили в Skype. В днешен контекст услугата се използва по-скоро за бизнес цели отколкото за лични, но въпреки това задържа позициите си в сферата на чат, видео разговорите и конферентните разговори.

Към 2010 г. – година преди Майкрософт да купят Skype – регистрациите в него надхвърляха 663 млн. потребители. Интересно ми е колко ли са в момента и дали повечето от тях са активни?

Google+ Comments