Нов електромобил, който върви настрани

dfki-robotics-eo-smart-connecting-car-2-002-feat-1196x797Всички знаем колко е сериозен проблемът с паркоместата в големия град и колко е трудно да се наместиш в някое свободно място, което уж е достатъчно широко… ама май не съвсем. Въртиш волана, натискаш газ-спирачки, газ-спирачки и береш ядове безброй.

Сега си представете, че съществува кола, която е малка и компактна – перфектна за градски условия. Тя вдига скорост от 65 км/ч, което е напълно достатъчно с оглед на ограничението от 50км/ч в града. Колата не хаби гориво, а с едно 4-часово зареждане на батериите си изминава 70 километра без никакви проблеми…

За момента всичко това може би ви звучи познато. За подобни електромобили има не една и две разработки, които постоянно се усъвършенстват и внедряват в crab2по-развитите от нашата страни. Аз обаче искам да обърна вниманието ви към един конкретен проект в тази насока. Той се казва EO Smart Connecting Car 2,  разработен е в Бремен, Германияот от DFKI Robotics Innovation Center. Специфичното при тази количката е, че има мотор за всяка от 4-те си гуми, което я прави изключително маневрена и лесна за управление. Колата може да се свие, като намали дължината си с 80 см, като така дължината й става 1,5 м и това я прави още по-лесна за паркиране в сравнение с други подобни. Дори в този си вид тя запазва възможността си да се движи и настрани.

Google+ Comments