Най-добрата видеоигра на всички времена

Мечтали ли сте някога за нещо като Симулатор на живота? Не, не става въпрос за бляскавия Sims, в който геймърите могат да създават виртуални хора и да пълнят със събития живота им, да ги контролират изцяло. За съвсем друго иде реч. Фантазирали ли сте си за игра, копираща истинския живот със всичките му реалности – проблеми, възможности, свободи. Представяли ли сте си такава игрова ситуация, в която след ставането ви от сън и преди тръгване за работа може да се поглезите с гледане на телевизия, а вечерта като награда за труда да се почерпите с питие в бара и да завършите деня в обятията на съблазнителна красавица? Ако е така и досега мечтите ви се разбиваха в реалността – ограничените възможности на съвременните технологии, – то днес ситуацията е променена. Компанията Rockstar доказа това с поредното си постижение – продължението на изключително популярната GTA – Grand Theft Auto V. Става въпрос за високобюджетен проект, който се чакаше от дълго време.

gtaGrand Theft Auto V е парадоксална игра. По същество тя е копие на своята предшественичка – IV, но същевременно се случва и възприема по съвсем различен начин. Отчасти причината е в увеличения брой на героите, отчасти и в това, че те стават суперинтерактивни. Те медитират, играят тенис, пият уиски в бара, флиртуват със стриптийзьорки.

Новият продукт определено разрушава стереотипи – най-опасният човек в щата, убиец и крадец, заема йога пози и чисти чакрите си в релаксираща миниигра, забавлява се и с риболов, а когато има нужда, се консултира с психоаналитик.

С други думи геймърът със сигурност няма да скучае и ще отпуска между мисиите. И това забавление така ще го пристрасти, че няма да има излизане от него поне десетина часа.

V е фундаментално продължение на сериите. Изключително постижение – образец за съвместната работа на креативна команда от дизайнери, програмисти и сценаристи. Пред авторите е стояла тежка задача – да пренесат действието от другата страна на екрана, където не просто да можем да се вживеем в ролята на персонажите, но и да се превърнем в тях. И всичките иновации на всичките нива на геймплея са внедрени именно с тази цел. И именно те отличават простата видеоигра от взривяващия Проект – съвсем нарочно изписан с главна буква.

 

Google+ Comments