Петата власт – силата на интернет

21 век – информационната ера. Днес сме приели за нормално мигновения достъп до информация. Смятаме, че сме информирани, защото може да видим какво се случва всяка минута по света чрез социалните мрежи, лайфстиймовете и безбройните сайтове. Но дали получаваме истинска информация? В свят, в който има три утвърдени власти и една, изпълняваща ролята на регулатор – журналистиката, то къде е мястото на интернет? Той ли е петата власт?

Всеки един от нас може да публикува информация от профила си в социалните мрежи или от блога си. Нещо интересно, което му е направило впечатление днес, да разкаже шокираща или щастлива история и дори да я заснеме, за да е истинско доказателство пред света. Донякъде играе ролята на журналист. Но видеата и снимките, публикувани онлайн, лесно могат да се обработват и да изкривяват реалността само, за да предизвикат сензация. През погледа и субективизма на всекиго истината е относителни понятие. Интернет е мястото, чрез което може да се разпространи всякаква информация. Трябва да сме двойно по-внимателни, за да не бъдем измамени и затова естествено сме си изградили навика да проверяваме информацията и да отсяваме същината. По този начин развиваме критичното си мислене.

Сърфирането в интернет ни дава и много повече възможности да разширим кръгозора си и да се запознаем с благородни инициативи, в които да се включим и да помогнем. Показва ни как живеят хората по света, как минава тяхното ежедневие, какви са проблемите им. Превръщаме се в глобално общество, в което лесно можем да общуваме и да споделяме. Чрез интернет ние може да се променим към по-добро, защото вече се промениха порядките ни. Ефектът му е изумителен. Петата власт е интернетът, защото зад него са масата от хора, които реално имат силата да променят света.

Google+ Comments