Как ще изглежда Web 3.0?

Сигурно сте чували много пъти термина Web 2.0, но знаете ли какво точно се съдържа в него? С няколко думи той дава възможност на потребителите да изменят информация в даден сайт; да си общуват един с друг чрез сайтове, форуми и социални мрежи; да споделят съдържание по един бърз и ефективен начин; да откриват лесно актуална информация; да получат достъп до интернет не само през компютър, но и през смартфони, таблети и дори телевизори.

Web 1.0 изглежда като библиотека, която ти дава достъп до информация, но ти нито може да я измениш, нито да допринесеш към нея с нещо свое. Web 2.0 минава едно ниво нагоре – от него може да получиш нужната ти информация, но и да споделиш своя и да я обогатиш. Някои все още се опитват да разберат Web 2.0, други вече са изпреварили времето и се чудят как би изглеждал Web 3.0.

web3-011Според интернет експерти Web 3.0 би приел формата на личен асистент, който знае всичко за нас и има достъп до голямо количество информация – една огромна база данни. Докато Web 2.0 създава връзки между хора, Web 3.0 ще създава връзки между информацията. Ето един пример: искате да почивате в чужбина, на някое тихо място, в хубав хотел, полетът да е на поносима цена, да има забележителности и за всичкото това сте си отделили някакъв точен бюджет. За да се сдобиете с всичката тази информация, трябва да прекарате няколко часа в интернет в търсене на подходяща дестинация със забележителности, полет и хотел, а след това да изчислите дали ще се впишете в бюджета. Web 3.0 обаче би свършил всичко това вместо вас – вие просто въвеждате изискванията си в търсещата машина веднъж и той започва да работи сякаш разбира какво точно имате предвид. В базата си с данни той ще пази информация за вас – какво харесвате и какво не и ще я анализира, за да може да ви покаже най-релевантните резултати.

По запознатите сигурно вече са усетили новата вълна, защото тя наистина идва. Въпрос на време е…

Google+ Comments